Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013

Πρόταση για δημιουργία βοτανικού πάρκου στον Απηγανιά

Προς την Περιφέρεια Κρήτης, τη Δασική Υπηρεσία, το Δήμο Ιεράπετρας: Πρόταση για δημιουργία βοτανικού πάρκου στο δασικό πάρκο Απηγανιά, έκτασης 5000 στρεμμάτων. Το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «ΟικοΚρήτη» καταθέτει δημοσίως την πρόταση του και καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να συμμετάσχουν στο δημόσιο διάλογο.


Η χλωρίδα της Κρήτης συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πλουσιότερες της Ευρώπης έχει την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα. Συνολικά αριθμεί 1700 είδη φυτών αυτοφυών εκ των οποίων τα 200 ενδημικά, φύονται μόνο στην Κρήτη και το γεγονός αυτό την καθιστά σημείο αναφοράς, πόλο έλξης για όλα τα πανεπιστήμια βιολογίας-βοτανολογίας-γεωπονίας σ’όλο τον κόσμο. Ο περιβαλλοντικός-εκπαιδευτικός τουρισμός διακινεί παγκοσμίως το 10%  του συνολικού  τουρισμού στην χώρα μας, υπάρχει όμως έλλειψη βοτανολογικών πάρκων τέτοιου είδους σε τόση μεγάλη έκταση που να μπορούν να λειτουργήσουν σαν ανοικτά πανεπιστήμια με διεξαγωγή σεμιναρίων - επιστημονικών συνεδρίων και μεταπτυχιακών σπουδών. Παράλληλα με την τουριστική εκμετάλλευση του, όλοι γνωρίζουμε ότι τα εκπαιδευτικά ταξίδια από σχολές πανεπιστημίων, κολεγίων, λυκείων διοργανώνονται κυρίως από Σεπτέμβρη έως τέλη Μαΐου, άρα έχουμε και τουρισμό εκτός της καλοκαιρινής εποχής.

Η επένδυση είναι χαμηλού κόστους , η χρηματοδότηση με την συνεργασία της περιφέρειας θα προέλθει από Ευρωπαϊκά προγράμματα, από ιδιώτες χορηγούς και πολύ εθελοντική εργασία. Γενικά είναι μέσα στις οικονομικές δυνατότητες της εποχής που διανύουμε. Η πρόκληση είναι μεγάλη, το έργο πρέπει να είναι αντάξιο της χλωρίδας της Κρήτης, να έχει διεθνή απήχηση κάτι αντίστοιχο του Eden Project στην Κορνουάλλη της Αγγλίας. Σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς των αρμόδιων φορέων το 50% των τουριστών της ανατολικής Κρήτης θα επισκέπτεται το βοτανολογικό πάρκο.

Τα οφέλη είναι πολλαπλά για την οικονομία της Κρήτης. Το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης τύπου Μάλια-Χερσόνησος-ήλιος και θάλασσα είναι πλέον ξεπερασμένο.

Ο δρόμος για την ανάπτυξη του τόπου και την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος περνάει μέσα από την αναβλάστηση της Κρήτης και αυτό που χρειάζεται κατά μήκος και πλάτος της τουριστικής ζώνης είναι άλση αναψυχής, βοτανικά πάρκα και εθνικοί δρυμοί. Όλη η Κρήτη ένας βοτανικός κήπος.

Όσοι μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες, εμπνέονται από το ίδιο όραμα καλούνται να συμμετάσχουν στον δημόσιο διάλογο.

Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «ΟικοΚρήτη»